SRN zet in op duurzame verbinding van noordelijke rijksdiensten en onderwijsinstellingen

Samenwerking Rijk Noord (SRN) maakt zich hard voor een duurzame verbinding tussen noordelijke rijksdiensten en onderwijsinstellingen in de regio. Inspanningen op dit gebied hebben in de achterliggende periode mooie eerste resultaten opgeleverd.

‘Rijk & Onderwijs’ is één van de inhoudelijke focusgebieden van SRN. De doelen die we hierbij nastreven zijn het behoud van talent voor de regio, bijdragen aan de ontwikkeling van het onderwijscurriculum en een betere aansluiting tussen werk en onderwijs.

Brede samenwerking

SRN staat een brede samenwerking met het onderwijsveld voor, waaronder het investeren in een duurzame relatie van de Rijksoverheid met mbo-instellingen. Zo verkennen we het ontwikkelen van een leerroute informatiecentrum (klantcontact) met rijksdiensten en Noorderpoort. Ook zijn we actief op landelijke initiatieven zoals het bijdragen aan het landelijk startersprogramma in relatie tot regionale pilots en jagen we rijksdeelname aan rond de pilot met Society College.

Leerateliers

Daarnaast stimuleert SRN rijksdiensten om mee te werken aan leerateliers en andere initiatieven op de domeinen ICT en juridisch. Een voorbeeld hiervan is de recente deelname door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan een sollicitatiepracticum voor vierdejaars studenten HBO-rechten bij NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Voor beide rijksorganisaties was dit een primeur. Vertegenwoordigers van DUO en IND spraken van een geslaagde interactie met studenten, van wie velen nu actief kunnen meekijken naar vacatures bij deze rijksdiensten.

Beeld van een collegezaal met studenten met daarbij de tekst 'SRN Focus op Rijk & Onderwijs'

Bestuurlijk vlak

Daarnaast faciliteert SRN ook op bestuurlijk vlak onder meer de regionale verbinding tussen het Rijk en het onderwijs. Eind november – eveneens bij NHL Stenden Hogeschool – vond het leer- en ontwikkelnetwerk van noordelijke bestuurders plaats, met presentaties van Willem Bantema (lector Cybersafety), Ellen de Bruin (armoede- en schuldenlab) en Victoria Westra-Snouck Hurgronje (Green Office).

Meer weten?

SRN zal zich ook in 2023 blijven inzetten op dit onderwerp. Op onze website vind je een overzicht van alle SRN-activiteiten op het gebied van ‘Rijk & Onderwijs’. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Tanja de Haan.