Samenwerking tussen Rijk en onderwijs in Noord-Nederland volop in ontwikkeling

Samenwerking Rijk Noord (SRN) zet zich in voor een duurzame relatie van de Rijksoverheid met het onderwijsveld in de regio, vanuit de overtuiging dat deze relatie de arbeidsmarkt in Noord-Nederland ten goede komt.

De verbinding tussen noordelijke rijksdiensten en onderwijsinstellingen krijgt op alle niveaus (wetenschappelijk onderwijs, hoger beroepsonderwijs en middelbaar beroepsonderwijs) steeds meer vorm, met concrete resultaten tot gevolg. Hieronder lichten we een aantal van deze resultaten toe.

Eerste ‘Rijksoverheid ontmoet mbo’ op 10 mei

SRN staat een brede samenwerking met het onderwijsveld voor, waaronder het investeren in een goede band met mbo-instellingen. Op woensdag 10 mei faciliteert SRN een eerste bijeenkomst onder de noemer ‘Rijksoverheid ontmoet mbo’. Studenten van het Noorderpoort en het Alfa College kunnen tijdens deze meet-up kennismaken met de werkzaamheden van Openbaar Ministerie, RDW, Belastingdienst en Politie (Eenheid Noord-Nederland).

Casusmiddag

Een mooi voorbeeld van hoe in de praktijk de verbinding wordt gemaakt tussen (werk)studenten en noordelijke rijksdiensten was ook de casusmiddag op 6 maart bij de Rijksuniversiteit Groningen. Plaatsvervangend directeur Johan Kerstholt vertelde over het werk van de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen en over dilemma’s waar medewerkers mee te maken krijgen. In samenwerking met Society College hoopt SRN dit jaar meer van dit soort bijeenkomsten te organiseren zodat studenten een scherper beeld kunnen krijgen van het werken voor het Rijk in de regio.

Beeld van een schoolbord met een handdruk erop met de tekst 'Samenwerking tussen Rijk en Onderwijs'

Leerateliers

Daarnaast stimuleert SRN rijksdiensten om mee te werken aan leerateliers en andere initiatieven op de domeinen ICT en juridisch. Vanuit de Juridische Tafel Rijk Noord is op dit domein een kopgroep gestart waarin Immigratie- en Naturalisatiedienst, Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) deelnemen. De leden van diezelfde tafel, waarin twaalf rijksdiensten zijn vertegenwoordigd, nemen op 17 mei deel aan een inspiratiebijeenkomst die wordt georganiseerd door NHL Stenden Hogeschool. Doel is onder meer om een gezamenlijk beeld te krijgen van de thema's die spelen bij het Rijk. Vanuit de ICT Tafel Rijk Noord is een kopgroep met RDW, DUO en CJIB gestart met het uitwerken van thema’s voor een ICT-atelier. Met het oog op een leeratelier op het veiligheidsdomein worden ook verkenningen gedaan, waarbij vanuit het Rijk de Dienst Justitiële Inrichtingen, Dienst Vervoer & Ondersteuning en de Politie het initiatief nemen in de afstemming met (eveneens) NHL Stenden Hogeschool.

Inhoudelijke pijler

Voor SRN is de beoogde duurzame relatie tussen Rijk en Onderwijs dit jaar één van de inhoudelijke pijlers. De doelen die we hierbij nastreven zijn het behoud van talent voor de regio, bijdragen aan de ontwikkeling van het regionale onderwijscurriculum en een betere aansluiting tussen werk en onderwijs in het Noorden.

Meer weten?

Vanuit het Dagelijks Bestuur van SRN zijn Wim Cnossen en Martijn Meijers de portefeuillehouders op het thema ‘Rijk & Onderwijs’. Wil je meer weten over de SRN-inspanningen op dit gebied? Neem dan contact op met Tanja de Haan.