De Juridische Tafel Rijk Noord: Samenwerken, kennisdeling en zichtbaarheid

De Juridische Tafel Rijk Noord is er voor managers van juridische afdelingen binnen noordelijke rijksorganisaties. De tafel is een initiatief van Samenwerking Rijk Noord (SRN) en fungeert als platform voor kennisdeling, samenwerking met onder andere het onderwijs en het versterken van de juridische arbeidsmarkt in de regio. We spraken met Bert Werkman, manager van het team Agro & Dierenwelzijn bij RVO, Martin Hofsteenge, teammanager Corporate & Kwaliteitszorg bij RVO en Gretha Trinks, manager cluster Strafrechtelijke Geldelijke Sancties bij het CJIB, over hun ervaringen met de Juridische Tafel en hun visie op juridische samenwerking in Noord-Nederland.

Hoe het begon

De weg naar de Juridische Tafel begon met een uitnodiging vanuit SRN. Bert: “Ik werd benaderd door Tanja de Haan, programmamanager SRN. Ze zocht een ingang bij ons voor SRN. De aftrap was in december 2022 in Het Kasteel in Groningen, samen met 7 à 8 andere rijksorganisaties.” Zo ontstond de Juridische Tafel Rijk Noord. Bert haalde vervolgens Martin erbij om mee te draaien in de Juridische Tafel. Ook Gretha was er vanaf het eerste uur bij. “Ik weet niet meer precies hoe het is gegaan, maar ik had al veel contact met scholen en vond het belangrijk om meer bekendheid te geven aan het brede takenpakket van het CJIB (meer dan de Mulder zaken). Zo ben ik in contact gekomen met Tanja de Haan.”

Samen slim, sterk en inspirerend

Voor zowel Martin, Bert als Gretha is het doel van de Juridische Tafel helder: samenwerken, kennisdelen en samen de juridische arbeidsmarkt in het Noorden versterken. Martin benadrukt het belang van kennisdeling: “Het is waardevol om ervaringen uit te wisselen en te horen hoe andere organisaties omgaan met bijvoorbeeld Woo-procedures. In het westen zijn meer Woo juristen, dus moeten we creatiever en slimmer samenwerken.” Ook Bert ziet veel winst in het beter leren kennen van andere rijksdiensten: “Je krijgt inzicht in hoe collega-organisaties werken. Door een ‘kijkje in de keuken’ bij andere rijksdiensten ontdek je wat die organisaties nog meer doen. De RDW doet bijvoorbeeld veel meer dan het uitgeven van kentekenbewijzen.” Voor Gretha is de samenwerking essentieel, juist in relatie tot de arbeidsmarkt: “Wat ik belangrijk vind, is dat we samen optrekken. Niet alleen om problemen op de juridische arbeidsmarkt aan te pakken, maar ook om gezamenlijk te werken aan loopbaanpaden.” Zichtbaarheid is volgens de drie geïnterviewden eveneens een belangrijk thema. “We willen de noordelijke rijksorganisaties op juridisch gebied beter op de kaart zetten,” zegt Martin. “Door meer als één geheel op te treden, staan we samen veel sterker.”

Foto van managers van de Juridische Tafel Rijk Noord

Waar ligt de focus

De Juridische Tafel houdt zich op dit moment bezig met verschillende actuele thema’s. Zo worden regionale dienstoverstijgende loopbaanpaden verkend en is er een functielandschapskaart die inzicht geeft in functies en competenties binnen het juridische domein van de deelnemende rijksdiensten. Daarnaast is er veel aandacht voor de samenwerking met onderwijsinstellingen. Evenementen zoals het Juridisch Kennis- en Netwerk Event (JKNE), de RijksRally’s voor interne medewerkers, ‘Mbo meets Rijk’, ‘Hbo meets Rijk’ en ‘RUG meets Rijk’ bieden studenten een inkijkje in het werken bij de Rijksoverheid. Ook thema’s zoals de Wet open overheid (Woo) en veranderingen in wetgeving worden besproken. Gretha: “We hebben inmiddels hele goede contacten met scholen. Ook het JKNE is echt een succes geworden. Op dit moment kijken we ook hoe we gezamenlijk afstudeeropdrachten kunnen opzetten, zodat we van elkaar kunnen leren.”

Eerste resultaten

De inspanningen werpen hun vruchten af. De deelnemende organisaties presenteren zich gezamenlijk op het mbo en het hoger onderwijs in de regio, waaronder de Hanze, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort, Alfa-college, Drenthe College, Firda en de Thorbecke Academie. “Voor ons is het een manier om RVO bekender te maken bij studenten. Het levert ook stagiaires en afstudeerders op,” zegt Bert. Martin noemt het delen van ervaringen met Justid rondom datagedreven werken als een waardevol resultaat van de tafel. Ook het CJIB merkt de positieve effecten. Gretha: “We krijgen veel meer stage- en afstudeerverzoeken binnen dan we aankunnen. Dat is echt een resultaat van deze samenwerking. En een medewerker van de IND heeft zelfs tijdelijk bij ons meegelopen en werkt nu binnen ons executieteam.” De RijksRally’s spelen hierin een belangrijke rol. “Daar leer je echt andere noordelijke rijksorganisaties kennen. Dat werkt heel goed,” aldus Gretha.

Ideeën voor de toekomst

Toch is er nog ruimte voor groei. Zo pleiten de deelnemers voor meer uitwisseling van medewerkers tussen rijksdiensten. “Bijvoorbeeld een half jaar meelopen bij een andere rijksdienst, als je eigen werkzaamheden dat toelaten,” stelt Bert voor. Martin ziet ook kansen in gezamenlijke processen: “Wij hebben allemaal met de Woo te maken. Waarom niet één Woo-straat, waarbij verzoeken gezamenlijk worden afgehandeld? Dat zou veel efficiënter zijn.” Ook op het gebied van AI en datagedreven werken kunnen de organisaties elkaar versterken. Martin: “Dat vraagt om kennisuitwisseling.”

Het belang van samenwerking

De geïnterviewden zijn het erover eens: samenwerking is de sleutel. Niet alleen voor het organiseren van grote evenementen of het delen van kennis, maar ook om het juridisch werkveld binnen en buiten het Rijk aantrekkelijker en zichtbaarder te maken. Gretha: “Als je meer contact hebt met andere rijksorganisaties, krijg je meer begrip voor elkaars werk. Er zijn best wat verschillen tussen organisaties, en die leer je door samen te werken beter kennen.” Bert ziet dat er bij studenten nog weinig bekendheid is met juridisch werk binnen het Rijk. “Ze kiezen vaak voor de rechterlijke macht of de advocatuur, maar er zijn ook veel leuke mogelijkheden binnen de Rijksoverheid.”

Toekomst: focus en samenwerken

De RijksRally’s en initiatieven als ‘Hbo meets Rijk’ (Juridisch) worden gezien als waardevol, maar kunnen nog verder worden uitgebouwd. “Zeker mee doorgaan, maar dan met meer focus op een paar concrete thema’s,” benadrukt Martin. Er is een duidelijke behoefte aan tastbare resultaten of inzichten die intern gedeeld kunnen worden. Zo blijft het belang van de tafel niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar. Gretha vult aan: “We moeten niet alleen binnen het Rijk zichtbaar zijn, maar ook daarbuiten. Er zijn veel juristen die niet weten wat voor mooie kansen er bij de Rijksoverheid in het Noorden liggen. Daar ligt voor ons nog een belangrijke taak.”

Meer weten?

Heb je vragen over de inspanningen van SRN om de samenwerking in de regio op het juridisch domein verder te verbeteren? Neem contact op met Tanja de Haan.