Samenwerken aan vertrouwen en verbinding vanuit de regio

Sinds de zomer van 2024 is Veda Lončarić, waarnemend directeur Dienstverlening bij Nationaal Coördinator Groningen (NCG), aangesloten bij de Raad van Participanten (RvP) en binnenkort bij het Dagelijks Bestuur van Samenwerking Rijk Noord (SRN). Met een achtergrond in bouwprojecten, management- en organisatietrajecten en vanuit een passie voor fotografie, weet ze hoe belangrijk het is om met een andere blik naar je werk te kijken. “We zijn gewend om met een bepaalde focus naar ons werk te kijken. Door fotografie leer ik anders te kijken. Ik zie dingen die me normaal niet opvallen.”

Huidige ontwikkelingen

De RvP bestaat uit bestuurders van aangesloten rijksoverheidsdiensten en komt twee keer per jaar bijeen om samen koers te bepalen en kennis te delen. “NCG is sinds 2024 aangesloten bij de RvP. Als waarnemend directeur Dienstverlening ben ik sinds de zomer van dat jaar betrokken”. Inmiddels zijn 25 rijksdiensten aangesloten bij SRN. De afgelopen periode heeft in het teken gestaan van het vaststellen van het jaarplan 2025. Daarnaast zijn verschillende themawerkgroepen gestart. “Zelf ben ik actief binnen de werkgroep Rijk & Regio, waarin we verschillende initiatieven uitwerken en kennis met elkaar delen.”

Foto van Veda Lončarić NCG

Themawerkgroep Rijk & Regio: De vier initiatieven

Het eerste initiatief is de AI-hub, die mogelijk in Groningen wordt geplaatst. De ‘Publieke Dienstverlening’ is het tweede initiatief, waarin regionale dienstverleners zoals Instituut Mijnbouwschade Groningen en Nationaal Coördinator Groningen samenwerken aan persoonlijke en kwalitatief goede dienstverlening aan burgers. “We denken na over één loket waar inwoners terecht kunnen met vragen aan de rijksoverheid. Eén overheid, één loket.” Het derde initiatief is een Veiligheidshub in Assen, waarin de MKB en onderwijsinstellingen samenwerken aan het opleiden van jongeren voor het veiligheidsdomein. Het laatste initiatief gaat over de herstelwerkzaamheden box 3. Hierbij gaat het vooral om het delen van kennis over hoe je herstelwerkzaamheden uitvoert. “Er is genoeg kennis. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. We kunnen leren van elkaars successen, maar vooral ook van elkaars fouten.”

Toetreding Dagelijks Bestuur

Binnenkort treedt Veda Lončarić toe tot het Dagelijks Bestuur van SRN. In deze rol wil zij zich richten op het versterken en behouden van kennis in het Noorden. “Het is belangrijk om onze successen beter zichtbaar te maken en breder te delen, aldus Lončarić. Daarnaast ziet zij een duidelijke rol in het verkennen van kansen in Den Haag. “Wat werkt in de regio willen we ook onder de aandacht brengen in Den Haag.”

Veranderen begint met luisteren

Wat Lončarić vanuit haar werk bij NCG meeneemt, is vooral het belang en de urgentie van het inwonersperspectief. “De tevredenheid onder inwoners over NCG moeten we verhogen. We zijn als organisatie vaak geneigd om het perspectief om te draaien, maar om dat te bereiken moeten we juist meer leren denken vanuit de inwoner.” Om die reden heeft NCG samen met bewoners de Bewonersreis ontwikkeld, waarin het versterkingsproces – het verstevigen van woningen in het aardbevingsgebied – wordt ingericht vanuit hun ervaringen. Ook zijn er andere initiatieven waarbij bewoners actief worden betrokken zoals klankbordgroepen en een bewonersadviesraad. “We ontwikkelen het versterkingsproces nu echt sámen met de inwoners. Die betrokkenheid verandert de manier waarop wij werken.” Toch is het werk nog niet af. “We zijn er nog niet. Er is nog veel te leren en er zijn nog veel herstelwerkzaamheden nodig. Je kunt het misschien nooit voor iedereen helemaal goed doen, maar we moeten het blijven proberen.” Wat Lončarić daarbij hoop geeft, is de inzet vanuit de organisatie. “Ik merk dat er binnen NCG motivatie en kracht is om het beter te doen – dat geeft energie.”

Tot slot pleit Lončarić voor meer interne mobiliteit tussen rijksdiensten. “We zouden elkaar veel meer kunnen helpen en verrijken door personeel uit te wisselen of te detacheren. Dat is niet altijd eenvoudig, maar het kan wel veel opleveren”.